Uroczyste obiady świąteczne odbyły się w sali Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnego UŁ
Wigilijne potrawy i obyczaje
Na stołach w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym UŁ pojawiły się potrawy tradycyjnej polskiej wigilii. Studenci i studentki z innych krajów europejskich, a także z Azji, Afryki, Ameryki mogli (często po raz pierwszy w życiu) skosztować pierogów z kapustą i grzybami, śledzia, karpia w galarecie oraz innych smakołyków. Nie obyło się oczywiście bez tradycyjnego łamania opłatkiem i składania sobie życzeń.
W atmosferę polskich świąt i towarzyszące jej obyczaje wprowadzili studentów pracownicy Biura Współpracy z Zagranicą UŁ. Całość zakończył quiz dla uczestników sprawdzający wiedzę o polskich zwyczajach związanych z obchodami świąt Bożego Narodzenia. Goście tej uniwersyteckiej międzynarodowej wigilii mieli okazję skonfrontować polskie tradycje i obyczaje z panującymi w ich krajach. Okazało się, że często są bardzo podobne.
Na Uniwersytecie Łódzkim kształcą się obecnie studenci z 95 krajów.
3000 zagranicznych studentów UŁ
Na uroczyste obiady świąteczne zapraszani są przede wszystkim zagraniczni studenci I roku. Dla wielu z nich, pochodzących z całego świata, jest to pierwsza okazja do spotkania w tak licznym gronie z koleżankami i kolegami z innych krajów, a także z przedstawicielami władz uczelni.
W tegorocznych obiadach świątecznych uczestniczyli m.in. prorektor ds. studentów i jakości kształcenia prof. Robert Zakrzewski, pełnomocnik rektora ds. wymiany międzynarodowej prof. Eleonora Bielawska-Batorowicz i dyrektor BWZ UŁ Liliana Lato.
Na Uniwersytecie Łódzkim studiuje dziś blisko 3000 studentów z 95 krajów. Od lat spotkania świąteczne cieszą się wśród nich tak dużą popularnością, że organizuje się je w dwóch turach.
Fotorelacja z uroczystych obiadów świątecznych UŁ
Materiał: Biuro Współpracy z Zagranicą UŁ
Tekst: Marcin Kowalczyk, Centrum Promocji UŁ
Zdjęcia: Bartosz Kałużny, Centrum Promocji UŁ